ΒΙΝΤΕΟ ΒΑΛΤΙΝΟΥ

Οι παλιές γειτονιές του Βαλτινού

Ένα βίντεο με παλιά φωτογραφικά τεκμήρια, γεμάτα πληροφορίες και κυρίως ερεθίσματα για να σκεφτούμε πάνω στην περιπέτεια του βίου, του χωριού στο χρόνο. Ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες των κατοίκων του Βαλτινού, που καταμαρτυρεί έναν κόσμο ο οποίος έφυγε ανεπιστρεπτί.

Μια ελεγεία για ότι έφυγε και χάθηκε στο χρόνο, ή κι αν παρέμεινε αλλοτριώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Μια ευκαιρία για επιστροφή, για περιπλάνηση στο παρελθόν μας, και στο χωριό όπου ζήσαμε και ζούμε, αλλά που έχει αλλάξει τόσο με το πέρασμα του χρόνου, τις περιστάσεις της ζωής, αλλοιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον πυρήνα αλλά και την ανθρωπογεωγραφία του, και τον τρόπο ζωής των κατοίκων.

Οι παλιές γειτονιές του Βαλτινού, ο βιωμένος χρόνος, οι άνθρωποι που έφυγαν, η μνήμη,  σε συνάρτηση με τον προσωπικό στοχασμό, την ενατένιση και την παρατήρηση των υποκειμένων, του τότε και του σήμερα, είναι τα στοιχεία που διέπουν και κυριαρχούν σ’ αυτό το βίντεο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του τόπου και των ανθρώπων που έζησαν ή ζουν σε αυτόν. 

Καλή περιπλάνηση!


Βιντεο-άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες αρραβωνιασμένων και νιόπαντρων ζευγαριών του Βαλτινού


Παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και επιχρωματισμένες, με γοητεία και πολύχρωμο συναίσθημα! Πολύτιμα κλικ που πάγωσαν τον χρόνο και αποτύπωσαν εικόνες σε τόνους γκρι και μαύρου, παίζοντας με τις σκιές και το φως, διασώζοντας τη μνήμη.

Σεβαστά κειμήλια από το παρελθόν, από την εποχή που το ζευγάρι, προσαρμόζονταν πολύ πιο εύκολα ο ένας στις ανάγκες του άλλου και στη συνέχεια, οι προσαρμογές αυτές αφομοιώνονταν και γίνονταν κοινές συνήθειες.


Αναζητώντας τον δρόμο του ονείρου


Δρόμοι που οδηγούν παντού και πουθενά. Δρόμοι που υπόσχονται το αδιέξοδο και τις λύσεις. Φαλκιδεμένοι δρόμοι του ονείρου.

Η πολιτεία οφείλει να μπορεί να διαμορφώνει τους δρόμους για την πραγμάτωση των ονείρων του κάθε ανθρώπου κι ο κάθε άνθρωπος να ακολουθεί τη φωνή της συνείδησής του, για την αναζήτηση του ονείρου. Κι αν στον δρόμο δεν απαντηθεί το όνειρο, ίσως να απαντηθεί το νόημα του τελικού προορισμού.


Ο ιδρώτας και το παράπονο του αγρότη

Ένα βίντεο με παλιές εικόνες, από την δεκαετία του 1990, με αγρότες και κτηνοτρόφους του Βαλτινού στον χώρο της εργασίας τους. Μια καταγραφή των συνθηκών, των προβλημάτων και των δυσκολιών τους και ένα διαρκές, αλλά μάταιο παράπονο και αίτημα στήριξης, για την επιβίωση και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Για αρκετά χρόνια, ακούγονταν ως μόνιμη επωδός των αγροτών «Το κράτος δεν μας βοηθάει…».

Στην ανεξέλεγκτη ελληνική αγορά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ανέκαθεν, εισέπρατταν και εισπράττουν ψίχουλα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εγκατάλειψη τόσο του αγροκτηνοτροφικού επαγγέλματος όσο και της αγροτικής γης.

Η χώρα χάνει σταθερά την παραγωγική της βάση και, την ώρα που οι τιμές λόγω μειωμένης προσφοράς αυξάνονται στην κατανάλωση, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να εισπράττουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Την ίδια στιγμή οι έμποροι εισάγουν αφειδώς και παρανόμως σε πολλές περιπτώσεις, βασικά αγροτικά προϊόντα και τα πουλούν σε τιμές πολλαπλάσιες στους ανυποψίαστους κατοίκους των πόλεων, οι οποίοι νομίζουν ότι πίσω από τις ανατιμήσεις κρύβονται οι αγρότες.

Και έτσι το σκηνικό που διαμορφώνεται βγάζει, παραδόξως, χαμένους τόσο τους καταναλωτές όσο και τους αγρότες και πολύ κερδισμένους αυτούς που συμμετέχουν λιγότερο σ’ αυτή την αλυσίδα: τους ενδιάμεσους, τους μεσάζοντες.

Η εγκατάλειψη της αγροτικής γης και η αδυναμία εκσυγχρονισμού και προσαρμογής, τα νέα δεδομένα της αγοράς δημιουργούν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, οι οποίες καλύπτονται από τις εισαγωγές.

Για την επιβίωση και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία. Νοοτροπία όλων των δρώντων στον τομέα, ξεκινώντας από τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια, τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και φυσικά τις πολιτικές ηγεσίες.

Οι αγρότες είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν, αν δουν και πεισθούν ότι υπάρχει ένα σχέδιο που θα τους κρατήσει στη γη τους και θα δώσει προοπτική στη δουλειά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου